Getting your Trinity Audio player ready...
|
-
- Link para descargar el calendario 2025 horizontal: https://bit.ly/Calendario2025lutxana
-
- Link descarga calendario póster DinA4: https://bit.ly/postercalendario2025
- Link descarga calendari 2025 català póster: https://bit.ly/2025postercalendari
Punt de llibre amb calendari per fer seguiment de llibres que vols llegir aquest any 2025.
- Link calendari 2025 català punt de llibre: https://bit.ly/2025CALENDARI
- Link punto de libro calendario 2025 castellano: https://bit.ly/20205CALENDARIO
- Link calendari 2025 horitzontal català: https://bit.ly/calendariposter2025
Si el vols en un altre color o format contacta a hola@lutxana.es o per DM a Instagram @lutxanaart
El temps és relatiu com va establir Einstein amb la seva famosa fórmula…
L’equació E = mc² enuncia una relació entre l’energia (E) i la massa (m) d’un cos en repòs. Aquesta equació, que es pot deduir dels principis bàsics de la relativitat especial, afirma que quan un cos està en repòs en un determinat sistema de referència, segueix tenint energia en forma de massa, oposant-se a la mecànica newtoniana en la qual no és així. Aquest és el motiu pel qual podem anomenar a la massa «energia en repòs» d’un cos. La E de la fórmula podria veure’s com l’energia total del cos, que és proporcional a la massa només quan el cos està en repòs.
E = m·c²
El mes de janus gener, january en anglès, enero, en castellà es fa llarg, encara que són trenta-un dies iguals que els altres dies d’altres mesos, potser perquè és hivern o per haver de tornar a la rutina…
La percepció del temps és subjectiva.
El temps no existeix, tot existeix amb relació a la nostra mirada… o el pensament com afirmava Descartes…
Avui ja fa nosa parlar de Nadal quan fa uns dies era superimportant…
A altres llocs del món no és #2025, al Japó és l’any 6 d’ençà que tenen el nou rei… o fan servir el calendari lunar com els antics romans…
A Anglaterra es diu #dryjanuary un mes per no beure ni menjar res dolent i fer neteja…
La gent es proposa reptes com si alguna cosa hagués canviat de cop i només és un dia més…
Si tens mentalitat de marketing del bo, del feminista, del de tota la vida, del que posa a les persones al centre i ajuda millorar, pots planificar com si fos cada dia molt important i crear el teu propi calendari tàctic per generar una estratègia de vida alternativa i original…
i no seguir les imposicions externes artificials…
Cada persona és única i a cada cosa o projecte li cal la seva pròpia estratègia i planificació, ja sigui a escala personal com a professional, nutricional, psicològic, etc.
Marca tu mateixa el teu pas, temps, ritme i calendari propi.
Per exemple: si et costa matinar a les 8 a.m posa’t el despertador una hora abans del que et tocaria i després de vint-i-un dies la ment s’acostuma!
Escolta els teus bioritmes, aprèn a gestionar la teva energia i aplicar-la de la millor manera a les tasques i relacions que verdaderament t’omplen i generen pau i confiança amb tu mateixa, reforça la teva autoestima… sense comparar-te, triant-te a tu mateixa cada dia*
El món es millora persona a persona* en pau i mirant a als ulls…
Dia 2. Any 2025.
#astrologia
oposició Mart-Plutó exacte ⚔️✨
«El camí de l’ànima guerrera, la rauxa de lluita que jau a dins de cada persona és un camí de consciència pròpia en l’existència.
En la lluita hem de ser impecables amb aquesta energia, utilitzant-la només per a les coses que importen de veritat.
El viatge de coneixement és de desenganxament, de veure el món sense ser atrapat per ell.
La verdadera llibertat s’assoleix quan un accepta la mort com a consellera, companya que xiuxiueja a la teva orella durant el dia a dia; en fer-ho, en veure-la com aliada, cada moment es viu amb claredat, passió i un sentit de propòsit.»
Carlos Castañeda
❤️Bon any #2025 *** Calendari 2025*
Any de retrobar-nos, amb les altres cares nostres, 365 dies per reconciliar-nos i buscar noves oportunitats creatives, alliberar, a la recerca de la pau*
La deïtat grega “Janus” dues cares, mira al passat i al futur alhora, dona i home, que juntes fan l’equilibri.
Janus és una deïtat de les transicions i els canvis, especialment les transicions temporals, com el canvi de l’any.
Janus té cura de les portes i passadissos, custòdia els moments de canvi, és la protecció de llindars que connecten diferents mons o estats com el passat i el futur, el món humà i el món diví, o la pau i la guerra, simbolitza les transicions, els començaments i els finals.
Els romans tenien temples dedicats a Janus, el més conegut era el Temple de Janus a Roma, que tenia unes portes que podien obrir-se o tancar-se. Quan les portes estaven obertes, significava que Roma estava en guerra; quan estaven tancades, Roma gaudia de pau.
Amb la reforma del calendari de Juli Cèsar el 46 aC, l’any nou es va traslladar a l’1 de gener, dedicat a Janus. Es feien rituals i sacrificis per assegurar la bona sort de l’any entrant i les bones collites en els moments de canvi, o altres moments clau de la vida pública i política.
Arquetips mitològiques associades amb les transicions i els cicles i al Cap d’Any:
#Cernunnos
Deïtat amb banyes dels celtes, sovint representat com una figura de connexió entre el món natural i espiritual, la seva connexió amb la natura i els cicles de vida i mort té una certa similitud conceptual amb Janus.
#Lugh
Deïtat de la llum i la saviesa pot estar vinculat amb els cicles solars i els moments clau de transició, com les estacions de l’any. La seva associació amb festivals com Lughnasadh (celebració de la collita) el situa com una figura de canvi en moments significatius de l’any.
#homedelsnassos
A moltes localitats de Barcelona, Tarragona, Valencià, Sòria o La Rioja, es representa un personatge divertit que surt al carrer el 31 de desembre. Sol anar disfressat amb una indumentària estrafolària i, de vegades, amb una gran màscara que exagera els seus trets facials, especialment el nas.
La dita diu: «Avui surt l’home que té més nassos que dies té l’any».
A Terrassa el dia 31 de desembre surt un personatge amb un nas molt gran seguit d’altres personatges, n’hi ha dos que són bessons i un d’ells es diu «Janús».
+ info: https://monterrassa.cat/fotos/lhome-dels-nassos-a-terrassa/
La dona de les orelles, que té més orelles que dies té l’any*
Aquesta és una tradició popular que es duu a terme el dia 30 de desembre a llocs de Catalunya i València, on surt un personatge divertit, que regala caramels i es passeja pels carrers només aquest dia*
El seu origen prové d’una barreja de mites i cultes pagans grecs, romans, celtes, que han arribat fins als nostres dies de forma divertida i sense cap relació amb cap religió i que només es fa a la zona catalanoparlant.
Tenim personatges místics amb els quals comparteixen aptituds com la capacitat de veure el futur, per això es ressalta que tingui tantes orelles, és el moment de tenir més cura dels nostres sentits com la deessa grega Hècate, origen de les bruixes i la màgia, gràcies a la seva intuïció, era la que venerava amb bones energies les portes, encreuaments de camins, símbols animals com cérvol, gos, flames.
També podria estar lligat amb el déu romà Janus de què deriva el nou mes «January» o gener, que s’encarregava de veure el futur i cuidar la porta d’entrada entre el món dels déus i el món dels mortals, entre altres facultats, com tenir diverses cares enfrontades.
Heimdall déu viking també té un poder semblant i resta a les portes de l’apocalipsi amb una corneta que farà servir per avisar a la gent, com Cronos el déu grec o el se equivalent Saturn el déu romà.
Aquests deus es veneraven amb una festa a cada època i indret per celebrar els canvis, i avisarà la gent d’estar alerta, amb els sentits alerta, i tenir en compte el passat i el futur.
Dickens ho va convertir en el seu deliciós conte dels fantasmes del passat, present i futur.
Al cristianisme si més no crec que la figura més similar seria Sant Antoni de Pàdua que es celebra al juny, època a la qual abans se celebrava el canvi de temps, i que porta una corda amb 13 nusos per la que es pot baixar al purgatori i a l’infern. La gent li prega perquè salvi les ànimes dels familiars pecadors que s’hi han quedat atrapats.
28 de desembre dia dels sants innocents*
per què es celebra el mateix dia la matança de nens i alhora es fa broma, burla i és el dia de les #fakenews?
A l’època Romana es celebraven les #Saturnalies, unes setmanes que s’atura la feina dels agricultors per celebrar el canvi d’any.
En aquestes celebracions s’ajuntava la família i amics i veïns a banquets amb tot el que havien cultivat aquell any i no es podia guardar o emmagatzemar.
Tothom s’emborratxava i feien un dia que era «la festa dels bojos» on un pobre el feien passar per rei i feia paròdia del rei que hi hagués en aquell moment, també es feien tota mena de jocs de canvi de rol d’homes i dones, bacanals sexuals, etc.
En aquell moment es feia servir el calendari julià del Cèsar Juli que es regia per les llunes com el calendari jueu o asiàtic, i el canvi d’any era l’1 d’abril, el mes dels “peixos”, d’aquí també bé la tradició del carnestoltes, l’enterrament de la sardina, etc.
Al 451 dC es va celebrar el Concili de Calcedònia a Turquia per establir unes regles comunes a tota la cristiandat tant ortodoxa com catòlica i van acordar que déu era jesús el rei fals que apareix aquells dies de folklore i joc de les tribus i poblacions paganes, i el van fer rei del poble i dels “pescadors” creients.
El 1564 al Concili de Trento i el 1582 van establir el calendari Gregorià amb el Cap d’Any a l’1 de gener i el naixement del nen rei jesús al 5 de gener.
Van obligar a canviar el calendari a la força i qui ho continuava celebrant a l’abril el titllaven de boig entre altres coses, per això a Anglaterra i altres llocs es celebra el Fools day 1 d’abril.
Diuen que el rei Herodes va manar matar tots els nens menors de 5 anys per desfer-se’n del nou rei, encara que cap document ho corrobori, potser el rei del moment va fer «matar» aquells que se’n reien d’ells fent-se passar per reis per un dia (com el rei del carnestoltes).
A Venezia Vivaldi va convertir el 1760 va convertir els carnavals en balls de màscares on també es feien bacanals, intercanvi de rols i tota mena de llibertinatges, encara que ell mateix era «cura» fins que el Papa d’aquell moment ho va prohibir el va expulsar i excomulgar i va acabar morir pobre a Viena.
El cant de la Sibill·la*
Les Sibil·les eren noies joves verges santes de l’època grega (300 anys abans de Crist) que vivien fora del món com les monges a monestirs i un cop l’any feien un ritual pagà amb la més jove de cada grup a la seva zona sortia i feia un cant per fer crida a la pau i les bones collites i explicava el que havia de succeïr el pròxim any amb prediccions i avisant alhora que tothom ha de ser conscient que en qualsevol moment pot esdevenir la fi del món i per això hem de gaudir cada dia de la vida*
A l’època medieval el catolicisme va fer seva aquesta veneració i la va adaptar, i des de fa 5 segles aproximadament la nit de Nadal es canta durant 15 minuts aquest cant a les esglésies més properes a la verge Maria.
El text de la cançó del segle XIII és del més antics escrits en Català juntament amb “Les Homilías de Orgañá“.
*nit 24 de desembre 23:30h @orfeogracienc a l’església de Santa Maria de Gracia a les 23:30h.
El solstici d’hivern és en realitat la festivitat Yule Nordica*
Festa de canvi de la nit més llarga i el dia més llarg, celebren la tornada de la llum* d’on surten totes les tradicions paganes modificades per les religions*
Pentacul 5 puntes energies estrella que es fica per decorar l’arbre que es fica dins de casa per protecció i neteja de l’ambient.
Decoració amb fruites com la poma amb llavors que es penjen a les finestres de les cases per que vinguin els ocells a menjar i portin alegria.
Gat negre de la sort*
Cabra que porta els regals* (transformada en Satan).
Bruixa vestida amb branques que fa d’arbre i és venerada amb gent disfressada per espantar males energies esperits*
Home barbut esperit del bosc que van transformar en Pare Noel, Santa Klaus o els Reis Mags (que no eres tres, ni reis ni mags).
Foc en senyal de control de l’energia i la llum*
El tronc Yule fusta* venera poder cuinar aliments* com el nostre Tió a molts llocs ho fan en forma de pastís com aquí fem també els anomenats “braç de gitano”.
El tema escatològic només apareix en les tradicions catalanes al “cagar” al Tió i amb el caganer del belen*
Ho sabies?
Tot això té a veure molt amb la noticia actual de que el cap de Facebook s’ha tornat més «dictador» fascista de cop.
Com va dir sense ser-ne conscient el president Illa llegint un discurs que no havia ni escrit:
«els fatxes rics s’autodestruiran ells sols».
El gir de Zuckerberg que va més enllà de la fi dels verificadors.
La probabilitat, és la incertessa en matemàtiques i números que estableix la ciència, sobre tot el que pot passar a la vida, models d’evolució aleatòria, vol dir que qualsevol cosa te un percentatge de que succeeixi, 50% posibilitats, això serveix per entendre també que no hi ha només dos colors blanc i negre, que n’hi ha tants com percepcions personals subjectives (teoría de la relativitat d’Einstein) prediccions climatològiques, meteo, riscos salut, recopilar i analitzar dades hàbits humans, per trobar una mitjana, variabilitat, identificar patrons i predir el futur.
¿Per què Marc Zuckerberg es torna «facha pobre» de cop?
Segurament ho fa per que les dades li han dit que és la millor manera de mantenir vigent el seu negoci, o que siguen així pot portar el seu negoci a la ruina i desferse’n i fer-ne un altre, com ara volen fer veure amb el Barça per canviar d’ONG fundació propietat dels «socis» a Societat Anònima.
Fer por a la gent dóna poder, i debilita a la gent.
La gent a la que s’espanta amb conceptes plens de «por», buits d’informació real, per que la por és la manca d’informació.
Així funciona Trump anunciant coses que fan por.
Així funciona Putin, Netanyahu i molts feixistes, fent coses que fan por i podrien arribar aquí.
Així va funcionar Hitler a Europa, Franco a Espanya i a les colònies i la religió catòlica, anul.lant les tradicions pròpies de cada zona d’Europa i fent-les seves, apropiant-se i manipul.lant la informació de forma negativa, com per exemple transformar el cabrit que porta regals als nens nòrdics en Satan, un hombe amb banyes malèfic que destrueix el món i enganya a les persones.
Les noticies dolentes dels diaris generen polèmiques i malestar que debiliten a la gent constantment i la fan aturar-se.
El comunisme també ha fet servir la por per controlar a la gent i de forma incoherent ara a molts llocs on es barreja amb religions absurdamente.
- Els missatges simples, fàcils i contundents s’escampen i qualsevol en pot fer «bulos» difondrel’s a través de les xarxes socials.
Aquestes fòrmules de la «lògica» màxima ja hem vist que no porten a res bó, només a la guerra, a la confrontació constant, la destrucció animica de la gent per controlar-nos.
La pau és l’unic cami, el treball en equip, ubuntu, arribem totes alhora.
Les persones ens hem d’empoderar, sobretot les de classe treballadora, i fent pinya en favor de totes per generar un canvi d’energia general de visió polèmica negativa a positiva, obrir ferides i netejar, amb comunicació i reflexió, per arribar a solucions conjuntes on tothom tingui la oportunitat d’obrir la ment i tornar a començar.
La gent som el poder, el poder del poble.
Podcast audio Radio 4:
El patró horari, les matemàtiques i els Reis Mags.
Entrevista a doctora en Matemàtica Marta Sanz-Solé, catedràtica a la UB, Creu Sant Jordi 2024